Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 15:06

Οι 'ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ' στην Κοζάνη. Τι είπαν στο δημαρχείο της πόλης

Ρεπορτάζ:Μερόπη Βαχτσεβάνου

Στη Συνέντευξη Τύπου του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης,

παρουσίασαν τους γενικότερους στόχους του προγράμματος, αλλά και την ειδικότερη υλοποίησή του στην πόλη της Κοζάνης, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της περιοχής. Το πρόγραμμα υλοποιεί το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης –Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) .

Ο δήμαρχος της πόλης, έδωσε το έναυσμα της συνεργασίας να περάσει σε άλλη φάση, αυτή η συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει μέσω του προγράμματος και του δήμου Κοζάνης, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της ΔΕΥΑΚ. Ο ίδιος τόνισε πως «είναι πολύ ειδική και ιδιαίτερη η τιμή και χαρά του Δήμου Κοζάνης που συνεργάζεται με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Είναι μια συμφωνία που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπου είχαν παρθεί και η συγκεκριμένες αποφάσεις. Και εμείς με πολύ μεγάλη τιμή και χαρά συνεχίζουμε πάνω σε αυτό το πνεύμα το οποίο διαμορφώθηκε, υπάρχει και η διάθεση να επεκταθεί, εάν τυχόν χρειαστεί κάτι τέτοιο».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιώργος Πεκρίδης ευχαρίστησε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS που συμπεριέλαβε και την πόλη μας σε αυτό το πιλοτικό δίκτυο. Ανέφερε πως η ΔΕΥΑΚ αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί στα σχολεία της Α' εκπαίδευσης. «Η ΔΕΥΑΚ, έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε τέτοιες ημερίδες για τη διαχείριση του νερού, επίσης εφαρμόζει και διάφορα προγράμματα όπως το water los, ή αγοράζει εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να μειώσει τις διαρροές των δικτύων ή ακόμη και να τις μηδενίσει για να μπορέσουμε να φθάσουμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα και ευρωπαϊκά μεγέθη μη τιμολογούμενου νερού.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχουμε καλή διαχείριση νερού στο δήμο Κοζάνης, ο κ. Πεκρίδης απάντησε όχι, «πέρα από τις διαρροές που υπάρχουν σύμφωνα με το water los πρόγραμμα είναι 50 % και πλέον μη τιμολογούμενου νερού . Αυτό σημαίνει είτε διαρροές, είτε άλλες απώλειες δευτερεύοντες που δεν μπορώ να τις αξιολογήσω.»
Όσο αναφορά το αν θα παρθούν κάποια μέτρα για μείωση αυτής της μεγάλης διαρροής ο κ. Πεκρίδης ανέφερε πως «ως δημοτική αρχή δεσμευτήκαμε να διαχειριστούμε τον φυσικό πόρο . Βασικό φυσικός πόρος είναι το νερό , το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά».

Ο κ. Κουκιάσας Ευάγγελος, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το δήμο και την ΔΕΥΑΚ για την φιλοξενία , ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα όπως και τον γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Παυλίδη για όλα αυτά τα χρόνια στη μεταξύ τους συνεργασία. Αναφέρθηκε στο έργο που είναι συνέχεια του δικτύου πράσινων πόλεων και τη συνεργασία ενός ιδρύματος που έχει να κάνει με την διαχείριση αστικού ή μη νερού. Από αυτό το πρόγραμμα βγήκε ότι η ΔΕΥΑ όλης της χώρας έχουν σημαντικό επιστημονικό, τεχνολογικό δυναμικό ,που είναι αρκετά ισότιμο, ίσως και καλύτερα από άλλους διάσημους φορείς., άλλων ευρωπαϊκών αρχών.

Τέλος τον λόγο πήρε η υπεύθυνη του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ Άννα Ματζέλη, όπου ευχαρίστησε και αυτή με τη σειρά της το δήμο και την ΔΕΥΑΚ για τη συνεργασία . Παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος που είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την κατανάλωση του νερού. Περιλαμβάνει 4 δράσεις το πρόγραμμα , πρώτο περιβαλλοντικά εκπαίδευση με διαδραστικά παιχνίδια στα δημοτικά της πόλης, εκπαίδευση στελεχών της εκάστωτε ΔΕΥΑΚ σχετικά με επικοινωνία με τους πολίτες και το περιβάλλον. Διαβούλευση με τους φορείς και τις ενώσεις πολιτών και τέλος street event και υλοποίηση ημερίδας στο τέλος της επίσκεψης τους προγράμματος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 17:07