Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 13:18

Κοζάνη: Το Πασοκ του Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου του Παπακωσταντίνου

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Παπακωνσταντίνου στη Κοζάνη δεν έμοιαζε με αυτή της Αθήνας. Η αίθουσα του Κοβεντάρειου ήταν γεμάτη,  το ακροατήριο για όσους γνωρίζουν το χάρτη του τοπικού Πασοκ ήταν  μέλη,

οπαδοί  του άλλοτε κυρίαρχου μεταπολιτευτικού κόμματος που κινούνται στον άξονα των λεγόμενων «προεδρικών» και που στήριξαν μετά πάθους τον Γ. Παπανδρέου ακόμη και όταν έκανε το κομμα του το ΚΙΔΗΣΟ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ευγενής και με ένα ελαφρύ χαμόγελο στα χείλη χαιρετούσε όσους τον πλησίαζαν, έβαζε μονογραφές και εκανε μικρο-αφιέρωσεις στους περισσότερους που αγόραζαν το βιβλίο του. Οσοι δεν πρόλαβαν στην αρχή της εκδήλωσης, μετά το τέλος της παρουσίασης σχημάτισαν μια μεγάλη ουρά περιμένοντας μια μικρή αφιέρωση από τον πρώην υπουργό και να του σφίξουν το χέρι.

Κοιτώντας κανείς τα πρόσωπα που ήταν συγκεντρωμένα χθες στο Κοβαντάρειο και γνωρίζοντας καλά τι κόμισαν και πώς πολιτεύτηκαν στο δημόσιο τοπικό βίο δεν ξέρω εάν ήταν εκεί για να στηρίξουν τον Παπακωνσταντίνου και το μεταρρυθμιστικό προφίλ του νέου πολιτικού. Είναι σίγουρο ότι ήταν εκεί για να δηλώσουν ότι είναι με τον Γιώργο Παπανδρέου -τον υιό του Ανδρέα-  που κάποιοι ήθελαν να τον κτυπήσουν και το έκαναν κτυπώντας τον στενό του συνεργάτη Γιώργο. Το ανέφερε μάλιστα  με το γνωστό επικό πασοκικό ύφος τοπικό στέλεχος του χώρου. Αλλος δε, στο ιδιο μοτίβο, θυμήθηκε τον "αγωνιστή" Τσοβόλα και τον "αείμνηστο" Κουτσογιωργα, προσπαθώντας να αποδείξει οτι κάποιοι έχουν βάλει στόχο το Πασοκ και την δημοκρατική παράταξη.

 Όταν πήρε το λόγο ο Πάρις Κουκουλόπουλος ένας εκ των τριών παρουσιαστών του βιβλίου- έκανε την πιο μακροσκελή τοποθέτηση – εκεί που θα περίμενες να ακούσεις τίποτα «γαλλικά» από τους προεδρικούς του Παπανδρέου «του στυλ μιλάτε και σεις που στείλατε τον Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο, γιατί αυτά λένε τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο τους»  δεν ακούστηκε ούτε βήχας. Μάλιστα  χειροκρότησαν κιόλας τιμητικές αναφορές του για τον  πρώην τσάρο και την δουλειά που έκανε στο υπουργείο.

Το μεγαλύτερο  χειροκρότημα έπεσε όταν ο Πασχος Μανδραβελης αναφερόμενος στην περιπέτεια του Γιώργου με το Ειδικό δικαστήριο έριξε την ατάκα ότι «κατηγορήθηκε  για την διαχείριση με  το στικάκι όταν τα δακτυλικά αποτυπώματα στο ίδιο στικάκι ήταν κάποιου άλλου».

Η μοναδική διαφωνία στο πάνελ υπήρξε στο θέμα της πολιτικής νομιμοποίησης του πρώτου μνημονίου δηλαδή να περάσει από την βουλή με 180 βουλευτές, άποψη στην οποία επέμενε ο Πάρις Κουκουλοπουλος και την οποία όπως ανέφερε "διατύπωσε εντός του πολιτικού συμβουλίου" εκείνης της εποχής.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε λεπτομέρειες για την συγγραφή του βιβλίου ότι «ξεκίνησε να το γράφει περίπου το 2012 διέκοψε τη γραφή του την περίοδο του ειδικού δικαστηρίου για να το συνεχίσει αμέσως μετά».  Μίλησε για τις περιπέτειες της διαπραγμάτευσης το περίφημο game over που ξεστόμισε ο Γιούνκερ στην περίφημη σύνοδο των υπουργών, «είμαστε μαζί με τον Φίλιππο Σαχινίδη  σε εκείνη τη σύνοδο» σημείωσε, λέγοντας πως δεν «έχω καταγράψει ο τις συνόδους αλλά έχω κρατήσει καλές σημειώσεις γιατί αισθανόμουν ότι εκεί γράφεται η ιστορία».

Το κυρίαρχο θέμα -σύμφωνα με τον πρώην υπουργό-  που δυσκόλεψε το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν ήταν μόνο ότι η Ευρώπη ήταν ανέτοιμη να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση, αλλά και οι αρχικοί δισταγμοί της Ανγκελα Μέρκελ που ήταν τρομερά αναβλητική την πρώτη περίοδο με τον  υπουργό  των οικονομικών της Σόϊμπλε να είναι  ο υποστηρικτής της άποψης ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με βοήθεια. Επίσης  ήταν  και η απουσία επί μεγάλο χρονικό διάστημα ενός μηχανισμού που θα διαβεβαίωνε τις αγορές ότι «υπάρχει η εγγύηση της μη πτώχευσης της Ελλάδας».

 Η παρουσίαση διήρκησε τουλάχιστον δύο ώρες, οι εισηγήσεις των παρουσιαστών και του Γιώργου ήταν μακροσκελέστατες,  ενώ ούτε μία στιγμή δεν υπήρξε δυσανασχέτηση  του κοινού.

Ο Γιώργος Παπακωσταντίνου είχε να πει μια καλή κουβέντα για όλους  του παρουσιαστές του βιβλίου, για την  φιλία και την εκτίμηση που έχει στο πρόσωπο του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη, για τις δυνατές στιγμές που τον ενώνουν με τον  συνεργάτη του υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη που μοιράστηκαν αγωνίες και δύσκολες στιγμές,  μίλησε με θετικά λόγια για τον Πάρι  Κουκουλόπουλο  που υπερασπιζόταν με το γνωστό μαχητικό ύφος το έργο της κυβέρνησης και οτι δεν ανήκε στο αντιμεταρρυθμιστικό στρατόπεδο της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ , μίλησε ακόμη και για τον συντονιστή της συζήτησης δημοσιογράφο Π. Πλιάτσιο, την φιλία και εκτίμηση στο πρόσωπο του. 

Σπυρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 18:59