Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 22:38

Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό συμβούλιο η ίδρυση «Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας» με κεφάλαιο 10 εκ €

Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, η ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας» (ΤΑΔΥΜ) που θα έχει ως στόχο την χρηματοδοτική στήριξη υπό μορφή εγγυήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Τραπεζικό σύστημα.

 

Το αρχικό κεφάλαιο του ταμείου θα είναι 10 εκ €, εκ των οποίων τα 5 εκ θα είναι εισφορά του «Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης» (ΕΤΕΑΝ), 3 εκ € θα εισφέρει η Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, 1 εκ € το ΕΒΕ Κοζάνης και 1 εκ € το ΕΒΕ Φλώρινας. Τα χρήματα προέρχονται από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης που καταβάλει  η ΔΕΗ στην περιφέρεια και στους δήμους της περιοχής εις αντιστάθμισμα των δραστηριοτήτων της.

Το ΤΑΔΥΜ θα εγγυάται το δανεισμό των επιχειρήσεων έναντι του τραπεζικού συστήματος προσφέροντας διέξοδο ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα έχει την δυνατότητα αναμόχλευσης των κεφαλαίων. 

Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας ΤΑΔΥΜ  θα λειτουργεί  υπό την εποπτεία του ΕΤΕΑΝ αλλά ως ξεχωριστή χρηματοδοτική μονάδα με δική του επενδυτική επιτροπή.  Την πλειοψηφία θα έχουν οι φορείς της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα απαρτίζονται από στελέχη του ΕΤΕΑΝ.  «Επιθυμούμε να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η εξειδικευμένη γνώση της περιφέρειας στην χάραξη της επενδυτικής πολιτικής», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ  Κωσταντίνος Γαλιατσάτος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου και γι'αυτό προτάθηκε η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής να ανήκει στην περιφέρεια ώστε

«να αναπτύξει την δική της στρατηγική της για την εξέλιξη του ταμείου».

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ διαβεβαίωσε ότι με την τεχνογνωσία και την ευέλικτη δομή που διαθέτουμε  «θα στηρίξουμε την λειτουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που ελπίζω, ότι σύντομα θα βρει μιμητές από όλη την Ελλάδα».

Ανακοίνωσε ότι το ΕΤΕΑΝ μετά από επτά χρόνια «εισέρχεται εκ νέου στο τομέα των εγγυήσεων, όπου τα λεφτά που μπορούν να μοχλευτούν είναι 2 δις €. Τα χρήματα είναι πάνω από το χρηματοδοτικού κενό των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτή θα είναι η συμβολή του ΕΤΕΑΝ» κατέληξε.

«Από σήμερα αναλαμβάνουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην χώρα και ευχόμαστε να κυλήσουν όλα ομαλά» σημείωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που αγκάλιασαν από την αρχή και χωρίς δισταγμούς την προσπάθεια της περιοχής και σημείωσε ότι «με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πολλά χρόνια ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μας υστερεί δραματικά».  Απεύθυνε πρόσκληση προς τους φορείς να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους γιατί η χρηματοδοτική καινοτομία της Δυτικής Μακεδονίας θα επηρεάσει και την υπόλοιπη χώρα. 

Η ιδέα του χρηματοδοτικού ταμείου διατυπώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο στο συνέδριο για την «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» της Δυτικής Μακεδονίας που διοργάνωσε το ΕΒΕ Κοζάνης. Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το Επιμελητήριο αποτύπωσε τις τεχνικές λεπτομέρειες και διαμόρφωσε το πλάνο λειτουργία του ταμείου.  «Η πρόταση μας έτυχε θετικής αντιμετώπισης  από το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος κι έτσι φτάσαμε σήμερα στο τέλος αυτής της προσπάθειας που ελπίζω να είναι μια καλή αρχή για τους επιχειρηματίες της περιοχής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κωνσταντίνος Κυριακίδης. Όπως δήλωσε το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει «ευρεία καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι επιχειρηματίες της περιοχής να διερευνήσουν πως μπορούν να ωφεληθούν αξιοποιώντας τις δυνατότητες του  χρηματοδοτικού εργαλείου για  πρόσβαση σε κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 23:03