Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 11:53

Εύξεινος Πόντος / Το φάντασμα της αυτοκρατορίας του Πόντου στοιχειώνει την ισλαμιστική Τουρκία

Κτιριο της Τραπεζούντας. φωτ απο Μακη Μιχαηλίδη Κτιριο της Τραπεζούντας. φωτ απο Μακη Μιχαηλίδη

Ενώ η 15η Αυγούστου, η Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορταζόταν εδώ και αρκετούς αιώνες στις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας,

η λειτουργία αυτή την εβδομάδα στο μοναστήρι της Σουμελά (Εύξεινος Πόντος) είχε ως αποτέλεσμα να χυθεί πολύ μελάνι.

 Πρώτα ήταν ο απόστρατος αντιναύαρχος Cihat Yayci, αρχιτέκτονας της αλυτρωτικής και ρατσιστικής θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που προβλέπει την τουρκική κυριαρχία σε σχεδόν τη μισή Μεσόγειο, ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά της εν λόγω λειτουργίας και κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου. Αποκαλεί τον τελευταίο «μαυροφορεμένο ιερέα, ανήλικο δημόσιο υπάλληλο που εξαρτάται από την υπονομαρχία Φατίχ» (στο Φανάρι όπου βρίσκεται το Πατριαρχείο) και αρνείται τον όρο οικουμενικός, όπως όλοι οι εκπρόσωποι του τουρκικού κράτους.

Ο κ. Yayci, υποστηρίζει ότι η 15η Αυγούστου είναι η ημερομηνία που το 1461 κατακτήθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή η «ελληνική» πόλη της Τραπεζούντας. Ενώ μέχρι το 2022 η κατάκτηση αυτή γιορταζόταν επίσημα στις 26 Οκτωβρίου για αρκετούς αιώνες. Σύμφωνα με τον πρώην αντιναύαρχο, «οι Έλληνες θέλουν να αναβιώσουν την αυτοκρατορία του Πόντου». Καταδίκασε επίσης τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τη Βουλή της Αθήνας που «αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Πόντου» (1919-23). Ο κ. Yayci ζήτησε τελικά την απαγόρευση της λειτουργίας, αν όχι, με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή ισλαμικής θρησκευτικής τελετής στο παλιό Φετιχιέ τζαμί στην Αθήνα. Ο προάγγελος της ανθελληνικής σταυροφορίας θεώρησε ότι η εν λόγω λειτουργία παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους και ακόμη και τη Σύμβαση της Λωζάνης. Ο καθηγητής Baskin Oran, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, υπενθύμισε ότι ούτε οι τουρκικοί νόμοι ούτε η Σύμβαση της Λωζάνης αναφέρουν το μοναστήρι της Σουμελά.

Οι εκπρόσωποι των İYİ Parti (Αντιπολίτευση), Zafer Partisi (Αντιπολίτευση) και Yeniden Refah Partisi (Το Κόμμα Ευημερίας-Ισλαμιστικής Ανανέωσης, Πλειοψηφία) υποστήριξαν τις δηλώσεις του στρατιωτικού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, επί του παρόντος πολύ απασχολημένο με τις εσωτερικές του συγκρούσεις, προτίμησε να παραμείνει σιωπηλό. Οι αντίπαλοι της λειτουργίας υποστηρίζονται όλοι έμμεσα από το καθεστώς του Ερντογάν. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι ο εθνικισμός και ο ισλαμισμός είναι επίσημα ταμπού του τουρκικού καθεστώτος, ειδικά όταν πρόκειται για την Ευρώπη γενικά και την Ελλάδα ειδικότερα.

Ο Πατριάρχης είπε αρχικά ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να δώσει γραπτή άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Αντιτάχθηκε επίσης σε κύκλους «που επιτίθενται στη θρησκεία μας». Δεν είχε παραλείψει να βεβαιώσει ότι «η Σύμβαση της Λωζάνης περιείχε άλλες διατάξεις». Αναφερόταν σιωπηρά στην αυτονομία του νησιού της Ίμβρου από το οποίο προήλθε. Η Άγκυρα δεν σεβάστηκε αυτή τη ρήτρα.

Η λειτουργία, που δεν κράτησε πάνω από 3 ώρες, τελέστηκε τελικά με τη συμμετοχή περίπου 500 καλεσμένων, από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Γεωργία και άλλες πόλεις της Τουρκίας. Ο Πατριάρχης που μίλησε διαδοχικά στα ελληνικά και τα τούρκικα, προσευχήθηκε «για ειρήνη», «για συμφιλίωση Ρωσίας και Ουκρανίας», «για τους Οθωμανούς Σουλτάνους που είχαν υποστηρίξει το Μοναστήρι». Ευχαρίστησε ευγενικά «την τουρκική κυβέρνηση για την άδεια» και εξέφρασε την αγάπη του «για την πόλη της Τραπεζούντας και την ποδοσφαιρική της ομάδα».

Η Μονή Σουμελά, χτισμένη σε ύψος 1200 μ. στην πλαγιά του «μαύρου βουνού» από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο (375-395) ανακαινίστηκε την εποχή του αυτοκράτορα Αλεξίου Γ’ της Τραπεζούντας. Μετατράπηκε σε μουσείο μετά την αναχώρηση των ρουμ το 1919-23, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας. Η πρώτη λειτουργία στις 15 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκεί το 2010 μετά από 88 χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα ήταν η 10η λειτουργία.

Οι Έλληνες της Ανατολίας πριν τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Τουρκίας αριθμούσαν πολλά εκατομμύρια ενώ σήμερα ο αριθμός όλων των ρούμ, πολιτών της Τουρκίας δεν ξεπερνά τα 2500 άτομα. Να σημειώσουμε επίσης ότι εδώ και 15-20 χρόνια υπάρχει ένα είδος αναγέννησης στο χώρο της ακαδημαϊκής, πολιτιστικής, γλωσσικής, ακόμη και πολιτικής δουλειάς σχετικά με τους ρουμ της Ανατολίας καθώς και την ελληνική γλώσσα του Πόντου, τα ρουμέικα.

Η 15η Αυγούστου λοιπόν θα ήταν, σύμφωνα με το νέο επίσημο μητρώο, η ημερομηνία κατάκτησης της Τραπεζούντας από τον Μαχομέτ τον Πορθητή (Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ). Μικρή σημαντική λεπτομέρεια, ειρωνεία της ιστορίας: Το PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που ηγείται του ένοπλου αγώνα κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Άγκυρας για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων είχε ξεκινήσει ξανά τον ένοπλο αγώνα στις 15 Αυγούστου 1984.

Ο Ραγκίπ Ντουράν είναι Τούρκος δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 11:59