Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 12:12

Οι “ τρύπες “ της παρέλασης του κ. Λαφαζάνη στο ενεργειακό κέντρο | του Παντελή Αποστολίδη*

Συνεπής ως προς την «αριστερή του ματιά στα πράγματα» ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης

κατέθεσε τις απόψεις του στη βάση της λογικής» τι θα ήθελε να ακούσει η τοπική κοινωνία...» Πρόκειται για την λογική της γραβιέρας που όπως είναι γνωστό έχει στο εσωτερικό της ΠΟΛΛΕΣ τρύπες.

Εξηγούμαι.
Δεσμεύτηκε για την ΜΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ « ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ» αλλά αυτή η δέσμευση θα μπορούσε να θεωρηθεί ΤΥΠΙΚΗ ΑΝ και εφ όσον με νομοθετική του πρωτοβουλία ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΕ τον νόμο 4273/14 που αφορά την πώληση της «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ». Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα υφίσταται κρατώντας σε αγωνία ΤΟΣΟ την ΔΕΗ όσο –φυσικά- και την τοπική κοινωνία –κυρίως τον νομό Φλώρινας-.
Δεσμεύτηκε για την κράτηση της εξέλιξης της πώλησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε αλλά αυτή η δέσμευση θα είχε πρακτική αξία ΑΝ και εφόσον ελάμβανε νομοθετική πρωτοβουλία κατάργησης του νόμου 4237/14 που αφορά την πώληση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην λίστα Τσίπρα η ΑΔΜΗΕ Α.Ε όπως και τα αεροδρόμια συνεχίζουν την ιδιωτικοποίηση ίσως με ΣΔΙΤ..... αυτή τη φορά... Εκεί που η λογική του τυριού ΓΡΑΒΙΕΡΑ γίνεται οφθαλμοφανής αφορά την προοπτική της μονάδας 5 του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ. Πραγματοποιώντας την αριστερή του παρέλαση « ανέφερε γενικά για υπογραφή αποφάσεων » -αδειοδοτήσεων- για την μονάδα –τίποτα σπουδαίο-πρόκειται για την α) Άδεια πυροπροστασίας της εγκατάστασης και β) της Άδεια δέσμευσης ΣΕΒΕΖΟ ( πρόκειται για δεσμεύσεις εκλύσεων χημικών αποβλήτων από την γνωστή πόλη της Νοτ. Αφρικής όταν συνέβη μεγάλη καταστροφή με νεκρούς.)
Ουσιαστική στροφή για την μονάδα 5 θα ήταν η «άδεια εγκατάστασης» που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι 29 Μαρτίου σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος αναζήτησης ρήτρας εκ μέρους των αναδόχων σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε. Πρόθεση του για διερεύνηση του «εύλογου τιμήματος της μονάδας» είναι θεμιτή – προκειμένου να προασπίσει το δημόσιο χρήμα- ωστόσο ο κ. Υπουργός θα πρέπει να απαντήσει ΓΙΑΤΙ ως αξιωματική αντιπολίτευσή δεν έθεσε θέμα όταν η σύμβαση πέρασε από την βουλή ( Μάρτιος 2013).

Ο κ. Υπουργός ευρισκόμενος στην ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας όφειλε να ενημερώσει τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία για τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ που ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ σήμερα την ΔΕΗ Α.Ε δηλαδή τον κίνδυνο του ανοίγματος της χονδρεμπορικής αγοράς και την υποχρέωση η ΔΕΗ Α.Ε να πουλά ηλεκτρική ενέργεια σε χονδρεμπόρους από λιγνιτική και υδραυλική παραγωγή και μάλιστα με τιμές κάτω από το κόστος. Ο κ. Υπουργός προφανώς θα σκέφτηκε ότι αυτό δεν αφορά τον πολίτη που αναμένει να μετεγκατασταθεί... Η χονδρεμπορική αγορά –ΤΑ ΝΟΜΕ- κατά την γαλλική εμπειρία θα είναι η ταχύτατη οικονομική καταστροφή της ΔΕΗ Α.Ε.

Η λειτουργία –ΤΩΝ ΝΟΜΕ- δεν θα δημιουργήσει αγορά στην ηλεκτρική ενέργεια ούτε ιδιωτικές επενδύσεις για τον απλό λόγο ότι διάφοροι έμποροι θα έχουν πρόσβαση σε φθηνή αγορά από την ΔΕΗ αποκομίζοντας υπερκέρδη από τον τελικό καταναλωτή!!!Η τρύπα στην Γραβιέρα είναι μεγάλη και πραγματικά καταστροφική ...
Ακόμα και για την μονάδα 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ο κ. Υπουργός δεν ηθέλησε να «πειράξει» κάποιους καταφανώς λαϊκιστές που επιθυμούν την αποκατάσταση και λειτουργία της εν λόγω μονάδας τη στιγμή που πρόκειται για εμφανώς οικονομικό έγκλημα και τούτο διότι : α) Ευνοούν την απευθείας ανάθεση με κόστος κοντά 2,5εκ. ευρώ β)Γνωρίζοντας ότι εν λόγω σταθμός βρίσκεται έξω από την προστασία λειτουργίας για ώρες λειτουργίας από 1/1/2016 γ)Ότι κλείνει σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 31/12/2015 δ) Ότι θα βρίσκεται σε «ψυχρή εφεδρεία» με προσωπικό και θα λειτουργεί στις έκτατες περιπτώσεις (μερικές μέρες) όταν ο ΑΗΣ Καρδιάς πιθανά να βρίσκεται σε βλάβη και το εφεδρικό σύστημα τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας δεν θα αρκεί και θα απαιτείται κατανάλωση πετρελαίου.
Θα στήσουμε δηλαδή στην περιοχή έναν νέο Αι –Γιώργη ...Κερατσινίου...
Θα ήταν προτιμότερο – οικονομικότερο στις έκτατες περιπτώσεις η ΔΕΗ να καταβάλει το ανάλογο τίμημα ( της τιμής του πετρελαίου προς την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας) υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον από την λειτουργία της 3 μονάδας.
Γίνεται κατανοητό ότι η παρέλαση Λαφαζάνη στη περιοχή είναι γεμάτη τρύπες όπως εκείνες της Γραβιέρας.
Εμείς –εδώ- φυλλάτουμε Θερμοπύλες δώσαμε χρόνο, ιδρώτα αλλά και αίμα ,η περιοχή να παραμείνει ενεργειακή καρδιά για τα επόμενα τουλάχιστον 30-40 χρόνια. Αυτό οφείλει να γνωρίζει ο σημερινός Υπουργός Ενέργειας αλλά και ο αυριανός και ο μεθαυριανός Υπουργός Ενέργειας...

-ο  Αποστολίδης Παντελής  είναι Πρώην Πρόεδρος του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ , Πρώην Αντιπρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ , Πρώην μέλος της Επιτροπής Διαλόγου της Commission εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενεργείας EMCEF

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 12:16