Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 10:31

"Καθολικό ΟΧΙ" στο περιφερειακό συμβούλιο για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Τι είπαν Περιφερειάρχης Αδαμίδης βουλευτες και δήμαρχοι

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη την επαναλάβαμε και στο γραφείο του υπουργού  ότι η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσια αγαθά και ότι βρίσκονται  πολύ ψηλά στην ατζέντα μας»  δήλωσε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το ενδεχόμενο πώλησης ορισμένων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη επισήμανε ότι ο πλούτος της περιοχής που βρίσκεται ακόμη στο υπέδαφός της περιοχής είναι σημαντικός,  πολύ μεγάλης αξίας και «δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην εκχώρησή του σε κάποιο ιδιώτη». Υποστήριξε ότι από την εμπειρία που υπάρχει μέχρι τώρα με στην λειτουργία  ορυχείων φαίνεται ότι οι ιδιώτες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ορυχεία τέτοιου μεγέθους που διαθέτει η περιοχή,  ούτε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς και  υδροηλεκτρικές μονάδες.

Ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες  θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Τσακαλωτο ως εκπρόσωπο του βασικού μετόχου στην ΔΕΗ αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου «να παραθέσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».  Υπογράμμισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η περιφέρεια θα έχει διαμορφώσει η δική της πρόταση που θα καταθέσει στην κυβέρνηση και κάλεσε τους πολίτες όπως το 2014 δώσαμε την μάχη έξω από τις πύλες των εργοστασίων, «ενωμένοι να υπηρετήσουμε και τώρα τα συμφέροντα της περιοχής».

Τους τόνους της αντιπαράθεσης απέναντι στον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη σήκωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο Γιώργος Αδαμιδης παρουσία του υπουργού περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος του σημερινού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα έγκειται στην ασυνεννοησία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ηγεσία της ΔΕΗ. Τα ΝΟΜΕ ήταν ο νόμος της ελληνικής κυβέρνησης και εάν η ΔΕΗ δεν τα ήθελε έπρεπε να το έχει πει από την αρχή. Μάλιστα αναρωτήθηκε τι οδήγησε τον κ. Παναγιωτάκη να προσφύγει στο ΣΤΕ εναντίον του νόμου της ελληνικής κυβέρνησης για τα ΝΟΜΕ και μάλιστα εν αγνοία του αρμόδιου υπουργού. Υπογράμμισε επίσης ότι την δυτική Μακεδονία την έχουν επισκεφθεί  τρεις υπουργοί αρμόδιοι για την ενέργεια και τις τρείς φορές ο αρμόδιος διοικητής και διευθύνοντας σύμβουλος της μεγαλύτερης επιχείρησής της χώρας ο Μανώλης Παναγιωτάκης ήταν απών και δεν βρισκόταν στο πλευρό τους.

Το ζήτημα είναι πολιτικό συνέχισε ο Γιώργος Αδαμίδης, δε μπορεί να συζητάμε σήμερα για την ΔΕΗ χωρίς την παρουσία της ΔΕΗ, δεν μπορεί να κρύβεται ο πρόεδρος της εταιρίας. Στο σημείο αυτό παρενέβησαν υπηρεσιακά στελέχη της εταιρίας τονιζοντας ότι όσα λέγονται είναι συκοφαντικά για το πρόσωπο του διευθύνοντα συμβούλου που δεν είναι και παρόντας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας να λειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες δήλωσε με έμφαση ότι  απόσο γνωρίζουμε  κανείς από τους ιδιώτες δεν μπορεί να ρίξει κάτω από την τιμή των ΝΟΜΕ το κόστος της λιγνιτικης κιλοβατώρας.

Απαντώντας του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση  δεν καθοδηγεί την διοίκηση ΔΕΗ, αν και  διορίζεται από την κυβέρνηση που είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρίας.  Κάθε διοίκηση  κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα της εταιρίας και είναι εύλογο πολλές φορές σε αυτό το πλαίσιο να εκφράζει ακόμη και κριτικές θέσεις προς την κυβέρνηση, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να θιγεί η «ισχυρή αυτονομία» της ΔΕΗ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα να γίνει ο διάλογος που ανέφερε ο υπουργός, αλλά κάποιοι εξ αυτών σημείωσαν την ανάγκη να αναζητηθούν «οι κόκκινες γραμμές» και διερωτήθηκαν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα εάν δεν βρεθούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να απαντήσει η κυβέρνηση ποιο είναι το σχέδιο και ποιες μονάδες έχουν συμπεριληφθεί στις υπό πώληση, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης πρότεινε ακόμη και να συζητηθεί το ενδεχόμενο οι φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν ως μέτοχοι σε εταιρικά επιχειρηματικά σχήματα, ώστε να μην αφήσουν την δημόσια περιουσία να φύγει από την περιοχή.

Η συνεδρίαση διήρκεσε πέντε ώρες και μίλησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης δήλωσε ότι «λέμε ναι στο αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά λέμε ναι και στην δημιουργία ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής».

«Η περιοχή έχει λάβει την απόφασής της είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» δήλωσε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και παρέδωσε την απόφαση έκτακτης συνεδρίασης του  δημοτικού συμβούλιου.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι ως δημοτικό συμβούλιο στην ιδιωτικοποίηση ορυχείων και του ΑΗΣ Αμυνταίου τόνισε ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, ενώ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Βοσκόπουλος τόνισε ότι θα συνταχθούμε στον αγώνα των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής ώστε να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς δήλωσε εάν προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης θα βρεθούμε μαζί με την ΓΕΝΟΠ στις πύλες των ατμοηλεκτρικών σταθμών.

Το σύνολο των επικεφαλής των παρατάξεων που μίλησαν στο περιφερειακό συμβούλιο αντιτάχθηκαν στην πώληση της επιχείρησης σε ιδιώτες, ενώ άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής. 

πηγη:με πληροφορίες απο ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 10:32
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.