Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 10:43

Η έλευση Σταθάκη στην Κοζάνη και η συμφωνία βουλευτών και περιφερειάρχη για την πώληση μέρους της ΔΕΗ

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η έλευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην Κοζάνη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επιχείρηση κατευνασμού των ενστάσεων που υπάρχουν στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ και επηρεασμού της τοπικής κοινής γνώμης

που έχει μείνει στις προεκλογικές εξαγγελίες του Θόδωρου Καρυπίδη όταν διαδήλωνε έξω από τι πύλες των ΑΗΣ αλλά και στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα που ως αρχηγός του Σύριζα και ως πρωθυπουργός δήλωνε στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα ότι η ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΊΤΑΙ, εξαπολύοντας μάλιστα σκληρές επιθέσεις στους τότε κυβερνώντες και στην συνέχεια την αντιπολίτευση.

 Η έλευση Σταθάκη δεν έχει να αλλάξει σε τίποτα  τις αποφάσεις που έχει λάβει το επιτελείο της κυβέρνησης δηλαδή ότι θα πωληθούν λιγνιτικές μονάδες και τα αντίστοιχα ορυχεία που τις συνοδεύουν καθότι τα ΝΟΜΕ του Σκουρλέτη ήταν μια ομολογουμένως αποτυχία και δεν απέδωσαν ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Επίσης όλοι γνωρίζουν και ενημερώθηκαν από τον Σταθάκη ότι εάν η πρώτη γραμμή άμυνας που είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν πάει καλά, δηλαδή δεν βρεθούν «πρόθυμοι» αγοραστές, τον Οκτώβριο θα μπουν στην ατζέντα των πωλήσεων οι υδροηλεκτρικές μονάδες που έχουν ήδη επιλεγεί. (Μέχρι στιγμής δεν βρίσκονται στον χάρτη τα τέσσερές φράγματα της λίμνης Πολυφύτου).

Γι’αυτο το λόγο την ώρα που ο Σταθάκης εξηγούσε την κατάσταση στου βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον Περιφερειάρχη, στο υπουργείο Οικονομικών ο έμπιστος του πρωθυπουργού Υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας  είχε καλέσει και ενημέρωνε τους πρώτους υποψήφιους αγοραστές μονάδων της ΔΕΗ που έφθασαν στην Αθήνα. Πρόκειται για  τους εκπροσώπους της μεγαλύτερης εταιρείας υδροηλεκτρικών της Κίνας China Three Gorges, με επιχειρηματική παρουσία σε 40 χώρες και χαρτοφυλάκιο 100GW υδροηλεκτρικών.  Είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής μονάδων υδροηλεκτρικής ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο και το 2011  είχε συμμετάσχει στην αποκρατικοποίηση της πορτογαλικής ΔΕΗ.  

Στο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης βρίσκονται οι μονάδες του Αμυνταίου ενώ φιγουράρει πρώτη στην λίστα η μονάδα της Μελίτης. Την Μελίτη την καθιστά ελκυστική το γεγονός όχι μόνο ότι είναι καινούργια αλλά ότι μπορεί σε σύντομο χρόνο ο νέος επενδυτής να κουμπώσει μια δεύτερη μονάδα  καθότι υπάρχουν έτοιμες υποδομές. Επίσης φιγουράρουν προς πώληση  οι μονάδες του φυσικού αερίου στην Θράκη καθώς και μια λιγνιτική στη Μεγαλόπολη. Αυτά είναι τα δεδομένα που οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ουδενός εξαιρουμένου έχουν αποδεχτεί.

Επειδή το πολιτικό φορτίο που θα πρέπει να διαχειριστεί στο σύνολο της η κυβέρνηση είναι βαρύ, το πωλητήριο της κυβέρνησης έχει βαφτιστεί υποχρεωτικό λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου (το 2016)  που τελεσίδικα είπε ότι η ΔΕΗ πρέπει να πουλήσει το  40% των λιγνιτικών της και των υδροηλεκτρικών έργων για να μην έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ενέργειας. Να υπενθυμίσουμε  ότι η εκκρεμότητα αυτή είναι γνωστή από το 2008 όταν η Ευρωπαϊκη επιτροπή (ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 5ης Μαρτίου 2008) εξέδωσε απόφαση  που όριζε ότι θα πρέπει  να πουληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων και φραγμάτων ώστε να μην έχει δεσπόζουσα θέση η ΔΕΗ στην αγορά. Η Ελλάδα  του «κουρασμένου» δεν το έπραξε και η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο που υιοθέτησε αυτολεξεί τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής. Άρα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αποενοχοποίησης θα πει ότι «πληρώνει αμαρτίες  των προηγούμενων καθότι η ίδια δεν είχε στην ατζέντα την πώληση μέρους της ΔΕΗ».  Αλήθεια στην κυβέρνηση δεν γνώριζαν τα παραπάνω όταν διατύπωναν θέσεις για τα ενεργειακά;

Μια άλλη παράμετρος που θα ελαφρύνει συγκυριακά την βαριά ατμόσφαιρα, είναι ότι στις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ θα μπορούν να συμμετάσχουν  ως πλειοδότες εταιρίες που συμμετέχει το δημόσιο όπως τα ΕΛΠΕ και ορισμένες άλλες στο χώρο της ενέργειας η ακόμη θα μπορούν να συμμετάσχουν στα επιχειρηματικά σχήματα με μερίδια και οι αντίστοιχες περιφέρειες. Αυτό είναι το κερασάκι που θα πουλήσουν σε τοπικό επίπεδο  τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ορισμένοι βουλευτές. Λέω ορισμένοι γιατί κάποιοι που τους διακρίνει η σοβαρότητα δεν θα επιχειρηματολογήσουν καν στο  παραπάνω που δεν αντέχει διαλόγου και κριτικής.

Στο Vetonews αποκαλύψαμε πρώτοι το παρασκήνιο με την πώληση των μονάδων και την συμφωνία όλων των τοπικών στην γραμμή άμυνας του Σταθάκη. Εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας ούτε μπορούμε να συμμετάσχουμε σε επικοινωνιακά παιχνίδια διαχείρισης της κοινής γνώμης. Αποκαλύπτουμε  ότι ένα μέρος των τοπικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών διαχείρισης της κατάστασης έχει να κάνει με διάσωση της πολιτικής εικόνας του περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη που καταρρέει κυριολεκτικά στην συνείδηση της κοινής γνώμης. Είναι  ο άνθρωπος που πολλές φορές είπε ότι θα παραιτηθεί για να προκαλέσει πολιτική κρίση εάν πωληθεί η ΔΕΗ,  έδειχνε υποτιμητικά και  κατακεραύνωνε  τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι ο ίδιος που  έχει εγγράψει δεκάδες ώρες τηλεοπτικό πρόγραμμα με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή στις πύλες των ΑΗΣ, με απουσία κάθε άλλης διαφορετικής γνώμης, και που η τηλεόρασή του έδειχνε συνεχώς επί 24ωρου βάσεως.

 Πριν από δύο ημέρες είπαμε για το τι θα πράξει, θα το επαναλάβουμε και τώρα, ότι υπό το πρόσχημα του «μικρότερου κακού» θα στηρίξει την πώληση μονάδων και ορυχείων όπως έκανε και με την επένδυση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Με επιχειρήματα  πυροτεχνήματα όπως ότι  "με τα λεφτά που μας χρωστά η ΔΕΗ από τον τοπικό πόρο θα συμμετάσχουμε στο επιχειρηματικό σχήμα αγοράς των μονάδων" ο περιφερειάρχης θα επιχειρήσει να στηρίξει την συμφωνία που θα κάνει ο Σταθάκης.

Και μια λεπτομέρεια που έχει την σημασία της για τις επιλογές του Θ. Καρυπίδη στο εσωκομματικό παιχνίδι της κυβέρνησης.  Πριν εισέλθει με τους βουλευτές του Σύριζα Δημητριάδη, Μουμουλίδη, Θεοφύλακτο, Ντζιμανη και Σελτσα  στο γραφείο του Σταθάκη συναντήθηκε στο προθάλαμο της γραμματείας  με την αντιπροσωπεία των ΑΝΕΛ που έβγαινε από το γραφείο του υπουργού αποτελούμενη από τους Σγουρίδη Λαζαρίδη και τον  Ιωάννου από την Πτολεμαΐδα όπου ενημερώθηκαν για τα θέματα της ΔΕΗ. Άρα ο  περιφερειάρχης έχει κάνει την πολιτική του επιλογή του σε ότι θα συμβεί από δω και πέρα ώστε να υπολογίζεται πιά στις δυνάμεις και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 13:55
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.