Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 09:06

Ο ξένος

Γράφτηκε από την

  της Ευγενίας Ηλιοπουλου

ανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει κάποιον άλλον" Α.Καμύ

 Είναι αυτός που διαφέρει. Δεν μας μοιάζει . Μιλάει άλλη γλώσσα. ¨Έχει  άλλο χρώμα ματιών. Άλλο χρώμα δέρματος, άλλη μύτη,  άλλη εξωτερική όψη. Έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά  και  κανείς, από τους γύρω του,

δεν ξέρει που αποσκοπεί και τι ακριβώς. Πρεσβεύει. Αυτή η θολή αντίληψη, για το τι πραγματικά είναι και τι μπορεί να μας προκαλέσει ένας ξένος, κάνει πολλούς να επιλέξουν .Τον αποκλεισμό του ξένου. Από την δική τους ζωή. Την άρνηση επαφών και συνεργασίας. Βγάζουν αμέσως  τον άσσο  που έχουν πάντα .Στο τσεπάκι τους. Την απαξίωση. Κρύβουν τον φόβο τους με μεγάλα λόγια. Δεν φταίνε αυτοί που ο άλλος δείχνει  άρρωστος και είναι μαύρος!

     Οι ξένοι αποτελούν μία μειονότητα. Στην χώρα μας. Πάνω από ένα εκατομμύριο νόμιμοι και παράνομοι ξένοι ζουν, αργάζονται, παντρεύονται, κάνουν παιδιά και πεθαίνουν. Στην Ελλάδα μας.  Ενσωματώνονται ή διαγράφουν μία μοναχική πορεία. Ο ξένος είναι μία απειλή για εμάς την στιγμή που διεκδικεί και τα καταφέρνει τα ίδια δικαιώματα. Με εμάς. Την στιγμή που οικειοποιείται κάτι που μας ανήκει. Που περνάει μπροστά από εμάς για μία θέση .Στην εργασία. Στην κοινωνία. ¨Σπάνια συμβαίνει , σε αυτή την διαμάχη, οι κινήσεις του να μας βλάψουν και μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Της επιτυχίας. 

      Πόσες φορές ένοιωσες ,στον δικό σου κόσμο ότι είσαι ξένος; Πόσο επικίνδυνα είναι  να είσαι και να παραμείνεις ξένος; Θα καταλάβεις την διαφορά; Στο βιβλίο του Α. Καμύ <<Ο ξένος>>(1942 ) ο Μερσώ, ο αδιάφορος Γαλλο-Αλγερινός που δεν έχει ξεχωριστό λόγο για τις πράξεις του, σκοτώνει απαθώς έναν Άραβα΄. Η κοινωνία του αντί να τον καταδικάσει προσπαθεί να εφεύρει ή να επιβάλλει λογικές εξηγήσεις για τις παράλογες πράξεις του με σκοπό την διατήρηση της τάξης. Ο Καμύ ισχυρίζεται ότι  ο ήρωας του, που κατηγορείται όχι τόσο για το έγκλημα που έχει διαπράξει όσο για το ότι είναι τόσο διαφορετικός από τους ομοίους του, είναι ο πραγματικός «ξένος» ανάμεσά τους και <<είναι καταδικασμένος να πεθάνει  επειδή δεν παίζει το παιχνίδι».

       Ο ξένος είναι άνθρωπος  όπως και εμείς! ¨Έχει δικαίωμα να ζήσει ελεύθερος και να χαρεί την ζωή του. Η τραγική του πορεία θα έπρεπε να μας προβληματίσει και όχι να μας φοβίσει. Για τι να πιστέψουμε ότι ήμαστε ανώτεροι του; Τι γίνεται όταν δεν μας έχει βλάψει; Πως μπορεί ένας αδύναμος και φτωχός να μας νικήσει; Για τι τον μισούμε; Τι μας έχει κάνει; Όπως και εμείς γεννήθηκε , μεγαλώνει, δραστηριοποιείται και θα εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο αργά η γρήγορα. Ποιός έχει προτεραιότητα δεν έχει καμία περαιτέρω σημασία!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 09:11
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.