Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 02:07

Στην παρουσία της τέφρας οφείλεται η ρύπανση με εξασθενές χρώμιο των υπόγειων υδάτων λέει το ΑΠΘ, διαφωνούν οι επιστήμονες της ΔΕΗ, του ΤΕΙ, του ΙΓΜΕ. Με εντάσεις και ενστάσεις η παρουσίαση της μελέτης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς Χρωμίου Cr(VΙ) πέραν του επιτρεπτού ορίου των 50 μg/L που έχει θέσει η υπάρχουσα νομοθεσία εντοπίστηκαν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής  πλησίον του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.

Οι μετρήσεις έγιναν από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που ανέλαβε για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης, της ΔΕΥΑ Κοζάνης  και της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να εκπονήσει έρευνα μετά την αποκάλυψη το 2013 ότι οι κάτοικοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ακρινής-Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου-Κοιλάδας έπιναν επί πολλά έτη νερό από γεωτρήσεις της περιοχής που είχε πάνω από τα επιτρεπτά όρια εξασθενές χρώμιο.

Οι επιστήμονες διέκριναν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις εξασθενούς Χρωμίου Cr(VI) από 90 -120 μg/L που παρατηρήθηκαν στον υδροφόρο ορίζοντα  δυτικά του Α.Η.Σ. Αγίου Δημητρίου, -από τον οποίο υδρεύονταν τα χωριά της περιοχής-  συνδέονται με την παρουσία του αποθέτη τέφρας της ΔΕΗ αλλά και των παλιών και νέων αποθέσεων τέφρας κοντά στον  Ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.

Σε γειτονικές περιοχές όπως το Δρέπανο αλλά και σε άλλα σημεία της λιγνιτικής λεκάνης οι μετρήσεις του εξασθενούς Χρωμίου είναι πολύ κάτω του επιτρεπόμενου ορίου. Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ  απέκλεισε την περίπτωση  η ρύπανση των υπόγειων υδάτων να προέρχεται από διαρροή στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου ατμοηλεκτρικού σταθμού της χώρας, καθότι οι χημικές αναλύσεις των νερών του σταθμού δεν έδειξαν κάποιο  ανησυχητικό στοιχείο.  Οι επιστήμονες φαίνεται να συσχετίζουν την  παρουσία εξασθενούς χρωμίου  Cr(VI) στα υπόγεια νερά της περιοχής στην έκπλυσή τους από την τέφρα και στην συνεργιστική δράση των οφιολιθικών σχηματισμών και της ιπτάμενης τέφρας από την καύση λιγνίτη. Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας του ΑΠΘ και επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας Νικόλαος, Καντηράνης ανέφερε ότι "κατά μήκος του ταινιόδρομου που μεταφέρει την τέφρα του ΑΗΣ παρατηρήθηκαν  υψηλές συγκεντρώσεις ρύπανσης Χρωμίου στο έδαφος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος".

Πολλά από τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν από την πολυπληθή επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, βρήκαν ισχυρό αντίλογο ενώ υπήρξαν και στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους καθηγητές του ΑΠΘ τους κατοίκους των επίμαχων  χωριών και την ομάδα των επιστημόνων και χημικών μηχανικών της ΔΕΗ που παρακολούθησαν την παρουσίαση της μελέτης.

Η Βάσω Τσαδαρη επικεφαλής της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής λειτουργίας της ΔΕΗ  αμφισβήτησε την άποψη που θέλει οι μεγάλες συγκεντρώσεις ασθενούς χρωμίου στο νερό να προέρχονται μόνο από την απόθεση της τέφρας της ΔΕΗ ενώ άλλοι επιστήμονες  ανέφεραν περιοχές του λεκανοπεδίου όπου λειτουργούν  ανάλογες αποθέσεις τέφρας οι μετρήσεις των υπόγειων υδάτων  δεν παρουσιάζουν πρόβλημα ασθενούς χρωμίου. Τονίστηκε επίσης ότι η μελέτη  της ΔΕΗ που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ και παραδόθηκε πριν από μερικές ημέρες θα δοθεί στην δημοσιότητα και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Σε ερώτηση του προέδρου του συλλόγου Περιβάλλοντος και ανέργων της περιοχής για το ποιά μελέτη να πιστέψουν, του ΑΠΘ που λέει ότι φταίει η τέφρα για το εξασθενες χρώμιο η της ΔΕΗ που εκπόνησε το ΕΜΠ και που αναφέρει ότι δεν ευθύνεται η τέφρα για την ύπαρξη Χρωμίου, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ Νικόλαος Καντηράκης την χαρακτήρισε ως «πυροτέχνημα» για να διευκρινίσει στην συνέχεια ότι δεν εννοούσε  την δουλειά των πανεπιστημιακών του ΕΜΠ αλλά την ανακοίνωση της ΔΕΗ.

 Διαφορετική άποψη εξέφρασε και ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ Αλκης Στάμου που παρακολουθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια τα υπόγεια νερά της περιοχής επισημαίνοντας  ότι «δεν μπορεί να ευθύνεται η τέφρα αφού δεν ανιχνεύτηκε ποτέ εξασθενές χρώμιο στο κεντρικό ρέμα Σουλού όπου διοχετεύονται όλα τα νερά που ξεπλένουν τις αποθέσεις τέφρας σε όλους τους Ατμηλεκτρικους σταθμούς».

 «Δεν μπορώ να πω ότι έχουν δίκιο στο θέμα της τέφρας, άφησαν ερωτηματικά στην μέθοδο που ακολούθησαν και δεν μας έπεισαν» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του εργαστηρίου υγρών αποβλήτων  του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Ελισάβετ Αμανατιδου τονίζοντας ότι «το θέμα  πρέπει να ερευνηθεί ακόμη περισσότερο  σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής το ΙΓΜΕ την ΔΕΗ, το Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ, και το κέντρο Περιβάλλοντος».

Μετά από ερωτήσεις κατοίκων της περιοχής εάν προσβάλλονται τα προϊόντα που καλλιεργούν η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ διευκρίνισε ότι το εξασθενές χρώμιο παραμένει στην ρίζα και δεν εισέρχεται στο φυτό διευκρινίζοντας όμως ότι δεν έγινε κάποια έρευνα της ομάδας για το συγκεκριμένο θέμα.

Για τους μελετητές του ΑΠΘ  είναι η  πρώτη φορά που γίνεται διερεύνηση της συσχέτισης της λειτουργίας ατμοηλεκτρικών σταθμών καύσης λιγνίτη με την παρουσία ασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά της περιοχής.

Το Χρώμιο Cr(III) θεωρείται απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό σε αντίθεση με το εξασθενές χρώμιο Cr(VΙ) που είναι πολύ τοξικό και θεωρείται καρκινογενές. 

πηγη:ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 10:05
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.