Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 20:48

Αποκλειστικό: Τέλος οι επώνυμες εδρες για το Πολυτεχνείο Κοζάνης. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε οτι αποχωρεί απο το πρόγραμμα. Αρνητική εξέλιξη σε μια κρίσιμη στιγμή για το πανεπιστήμιο

Γράφτηκε από τον

Βαρύ το κλίμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα απο την αιφνίδια εξέλιξη

του Σπύρου κουταβα

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με επιστολή του στον πρύτανη του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας Αντώνη Τουρλιδάκη ανακοινώνει την πρόθεση του να μην ανανεώσει για την χρονική περίοδο 2016 – 17 ...

την σύμβαση για την λειτουργία των επώνυμων εδρών στην Πολυτεχνική σχολή στην Κοζάνη.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews η  δυσάρεστη εξέλιξη ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρύτανη Αντώνη Τουρλιδακη στην συνεδρίαση της Συγκλήτου αφήνοντας έκπληκτους τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες. Η επιστολή της ΔΕΗ έχει σταλεί από τα μέσα Μάιου  στο πανεπιστήμιο και αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι κρατήθηκε σχεδόν μυστική από τα περισσότερα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.  Το κλίμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι βαρύ και ειδικότερα στο Πολυτεχνείο της Κοζάνης που σήκωνε το βάρος της λειτουργίας των επώνυμων εδρών. Πολλοί θεωρούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ότι το πρόβλημα κρατήθηκε σχεδόν μυστικό και δεν κοινοποιήθηκε άμεσα σε όσους θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

 Το πρόγραμμα των επωνύμων εδρών που είχε ανακοινώσει τόσο ο προηγούμενος πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός αλλά και η προηγούμενη διοικούσα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται ότι τελειώνει γρήγορα και άδοξα. Η αποχώρηση της ΔΕΗ από το πρόγραμμα των επώνυμων εδρών σημαίνει ότι καταργείται η λειτουργία τους, σημαίνει ότι τρείς καθηγητές  επικεφαλής των επώνυμων εδρών θα αποχωρίσουν από το πολυτεχνείο, σημαίνει ότι το πολυτεχνείο χάνει έναν φυσικό χρηματοδότη των ερευνητικών του εργασιών. Πρακτικά σημαίνει  αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την διαδρομή του.

Η αποχώρηση της ΔΕΗ από το πρόγραμμα του πανεπιστήμιου πέρα από όλα τα παραπάνω είναι ένα αρνητικό μήνυμα στη τοπική κοινωνία για το κύμα της συνολικής απαξίωσης που έρχεται με ταχείς ρυθμούς στην περιοχή.

Το vetonews αποκαλύπτει ότι κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΔΕΗ τον περασμένο Νοέμβριο στην Πτολεμαΐδα υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας του πανεπιστημίου με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους συνεργάτες του, όπου υπήρξε ρητή διαβεβαίωσης από την πλευρά της επιχείρησης ηλεκτρισμού ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.  

Το ερώτημα που ταλανίζει πολλούς  είναι  τι συνέβη και άλλαξε τόσο γρήγορα γνώμη η ΔΕΗ;  Είναι θέμα χρημάτων; Η δαπάνη από την πλευρά της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσε τα 100000 € ετησίως.

Να θυμίσουμε οτι η υπόθεση των επώνυμων εδρών ξεκίνησε απο την εποχή που η Αννα Διαμαντοπουλου ηταν υπουργός Παιδείας, χρειάστηκαν να γίνουν γενναίες μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου που διέπει τα πανεπιστήμια, ώστε να καταστεί δυνατή η συνεργασία ΔΕΗ και Πολυτεχνείου Κοζάνης και να μπορέσει η πρώτη να χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα. Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πιλότος που αφορά την χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων ΑΕΙ απο επιχείρηση.

Το βάρος τώρα μετατίθεται στην τοπική κοινωνία και στο πολιτικό προσωπικό, την περιφέρεια, τους βουλευτές και φυσικά την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φοιτητές να πάρουν την τύχη και το μέλλον του πανεπιστημίου στα χέρια τους. 

Θα υπάρξουν αντιδράσεις  γι'αυτή την σημαντικότερη  των απωλειών που υφίσταται το Πολυτεχνείο στα χρόνια της λειτουργίας του;

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 21:37
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.