Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 14:02

Δεη: Ο πονοκέφαλος της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τελευταία προβλήματα που προστέθηκαν στην λειτουργία της με τους περιορισμούς

στην κίνηση των κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών. Τα χρέη προς τα ταμεία της ΔΕΗ αγγίζουν τα 2 δις € με το μεγαλύτερο μερίδιο 1,5 δισ. ευρώ να τα οφείλουν οι καταναλωτές στη μεσαία και χαμηλή τάση. Από τα παραπάνω 300 εκατ. αφορούν πρώην πελάτες της ΔΕΗ, που η επιχείρηση τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού. Τα υπόλοιπα 500 εκ € αφορούν χρέη του δημοσίου & ΟΤΑ, ΔΕΥΑ αλλά και μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας με την ΔΕΗ να διαθέτει περί τα 200 εκ € στα ταμεία της για την προκαταβολή στον ανάδοχο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα αυτά επαρκούν για τους πρώτους επτά μήνες εκτέλεσης των εργασιών του έργου. Μετά τι θα γίνει; Θα υπάρχουν κεφάλαια για να στηρίξουν την ομαλή συνέχιση των εργασιών του μεγαλύτερου τεχνικού έργου στη χώρα; Η το έργο θα ξεκινήσει και λόγο έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης θα σταματήσει; Η αγωνία πολλών στελεχών της εταιρίας είναι εάν η επιχείρηση θα τα καταφέρει, όταν από την μία πλευρά οι εισπράξεις της κλονίζονται από την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν στην ώρα τους και από την άλλη προβληματίζονται από την έλλειψη κατανόησης της σύνθετης κατάστασης στα ενεργειακά πράγματα από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης που αντιμετωπίζουν την εταιρία ως ''βραχίονα'' που θα ξεδιπλώσουν κατά προτεραιότητα τις πολιτικές και τα σχέδια τους.

Επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της εταιρίας με τις τράπεζες λόγω και των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργούν επιπλέον ένταση και πονοκεφάλους. Το τελευταίο ως πρόβλημα θα επηρεάσει και τον ανάδοχο του έργου που εκτός από τις εγγυητικές επιστολές εκτέλεσης του έργου θα χρειαστεί ελευθέρας στην κίνηση κεφαλαίων πράγμα που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει λυθεί με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η υπογραφή του 3ου μνημονίου που προβλέπει ρητά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να περιορίσει έως το 2020 το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή στο 50% απάλλαξε την διοίκηση από τις αφόρητες πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτών, ακόμη και μικροεπιχειρηματικών συμφερόντων που επιθυμούσαν πάση θυσία την επισκευή της Πτολεμαΐδα 3 που έπαθε μεγάλε ζημιές από την τελευταία πυρκαγιά στο σταθμό.

Έτσι με πρόφαση την μνημονική υποχρέωση αποφασίστηκε να μην επισκευαστεί η μονάδα και να δοθεί όλο το βάρος στην έναρξη των εργασιών της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 14:09
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.