Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 05 Μαϊος 2015 10:30

Η ''Σταματία'' ενθουσίασε και χειροκροτήθηκε στην πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Γράφτηκε από τον
Η Ελένη Ουζουνίδου μεταμορφώνεται σε μια κωμικο­τραγική και άκρως συντηρητική αστή Η Ελένη Ουζουνίδου μεταμορφώνεται σε μια κωμικο­τραγική και άκρως συντηρητική αστή

του Σπύρου Κουταβα

Πρεμιέρα χθες στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ , με την παράσταση «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Μέρες θεάτρου». Ένα φιλόδοξο προτζεκτ της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ ..

Ελένης Δημοπουλου με 15 παραστάσεις που θα λάβουν χώρα από 4 Μαϊου έως 21 Ιουνίου την μέρα έναρξης του Θερινού ηλιοστασίου.

Η Ελένη Ουζουνίδου σένα συγκλονιστικό μονόλογο που διήρκησε μιάμιση ώρα, ξεδίπλωσε στα μάτια των θεατών της αίθουσας την νεώτερη ιστορία της χώρας, από το τέλος του εμφυλίου έως τις ημέρες μας. Το ιστορικό δράμα την χώρας, οι τραυματικές αλλαγές της που τόσο πόνεσαν, παρουσιάζονται μέσα από την ματιά και την χειμαρρώδη περιγραφή της Σταματίας για την ζωή της, που όμως δυστυχώς χωρίς να το αντιλαμβάνεται άμεσα, της φεύγει μέσα από τα χέρια.

Η Ελένη Ουζουνίδου δεν χάνει ούτε μια στιγμή τα λόγια της, δεν λαχανιάζει στην μιάμιση ώρα που διαρκεί ο συγκλονιστικός μονόλογος που ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει στο περιεχομένό του κάποιο φιλικό η συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας. Ενσαρκώνει με απλότητα και χωρίς δραματουργικά στοιχεία τον καθημερινό άνθρωπο την συντηρητική μικροαστή της εποχής, που εγκλωβίζεται από ένα τυχαίο γεγονός, το θάνατο του αρραβωνιαστικού της, στον εαυτό της και σε στερεότυπα μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο μονόλογος «είναι ένα από τα καλύτερα "εργαλεία" του ελληνικού θεάτρου» και η Ελένη Ουζουνίδου τα πηγαίνει περίφημα δικαιώνοντας οχι μόνο τις προσδοκίες του Σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου αλλά ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τις ερμηνευτικές της δυνατότητες.

Στο τέλος χειροκροτήθηκε θερμά και χρειάστηκε τρείς φορές να βγει και να χαιρετίσει το κοινό της αίθουσας. Υπέγραψε τα βιβλία με το πρόγραμμα της παράστασης και συνομίλησε με άνεση και ζεστασιά με τον κόσμο που έτρεξε να την συγχαρεί και να την σφίξει το χέρι. Στο φουαγιέ του θεάτρου έγιναν αλλαγές.

Την Ελένη Ουζουνίδου για όσους την ενθυμούνται την απολαύσαμε πέρσι στην παράσταση ''Κοινός λόγος'' ως κυνηγημένη Πόντια σ'ένα θεατρικό οδοιπορικό στην πολυτάραχη ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα.

Παράλληλα με το θέατρο, όσοι επιθυμούν μπορούν να περιηγηθούν στην πολύ ωραία Έκθεση που θα διαρκέσει όσο και το Φεστιβαλ με έργα των φοιτητών της Σχολής Εικαστικών και καλών Τεχνών Φλώρινας. η Ελένη Δημοπούλου αρέσκεται στις συνέργειες των τεχνών και απο την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στην Κοζάνη, θεώρησε την πανεπιστημιακή σχολή Εικαστικών της Φλώρινας εν δυνάμει συνεργό στην αποστολή του ΔΗΠΕΘΕ.
Σε ότι αφορά την προσέλευση του κόσμου θα μπορούσε η αίθουσα να έχει πολύ περισσότερο κόσμο. Ίσως βέβαια η Δευτέρα ως ημέρα της πρεμιέρας μετά την μεσολάβηση ενός τριήμερου, να απέτρεψε τους έστω και λίγους εραστές του καλού θεάτρου που έχει η πόλη να παραβρεθούν. Επίσης η στρεβλή εικόνα που έχουν ορισμένοι για το θέατρο που το συνταυτίζουν με τα προβεβλημένα πρόσωπα της τηλεόρασης που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα. Πάντως προκάλεσε αρνητική εντύπωση στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ η παντελής απουσία δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, η απουσία των αντιδημάρχων και φυσικά του δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη. Διακρίναμε μόνο την παρουσία του εκτελεστικού γραμματέα του δήμου Β. Μπουγιοτόπουλου στην παράσταση.

Είναι δικαίωμα τους κάποιοι να νοιώθουν «επαρχιώτες» και φορώντας τα καλά τους να προστρέχουν στις παραστάσεις του Σωτήρη Καλυβάτση και στις εμπορικές μαρκίζες της tv που περιοδεύουν στην επαρχία. Όμως η πρεμιέρα ενός ΔΗΠΕΘΕ και μάλιστα ενός Φεστιβάλ, όπως οι «Μέρες θεάτρου» θεωρείται θεσμικό και πολιτιστικό γεγονός για την πόλη και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουν και οι νεόκοποι της αυτοδιοικητικής τοπικής εξουσίας.
Η παράσταση «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» παίζεται και σήμερα στις 21.00 στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαϊος 2015 11:00
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.