Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 21:58

IQ TEST OR REST?

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Τι να το κάνεις αν ενώ έχεις πάρει Νόμπελ όταν πέσεις από την βάρκα δεν μπορείς να κολυμπήσεις;

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα. Παρά τις διαφορές στον σχεδιασμό τους, αυτά τα τεστ μετρούν γενικά την ίδια μορφή ευφυΐας, κυρίως την λογική και την επαγωγική σκέψη. Δεν σχετίζονται με την φαντασία, την αποφασιστικότητα και την συναισθηματική νοημοσύνη κλπ που είναι απαραίτητα προσόντα για την καθημερινή σου ζωή.
Το τεστ IQ σχετίζεται άμεσα με την νοητική ευλυγισία ,παρατηρητικότητα και ετοιμολογία .Απευθύνεται σε μη πολιτικούς, ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά τους πιστεύω ,ανθρώπους ,μακριά από φυλετικές διακρίσεις και ηλικίες. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος το να ξεχωρίσεις τους έξυπνους από τους μη είναι να τους υποβάλλεις σε αυτό το τεστ νοημοσύνης (ευφυΐας). Ο όρος "βλάκας" εισήχθη στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ψυχολόγο Henry H.Goddard. Ο δρ Goddard είχε δημιουργήσει ένα τεστ IQ που μας ταξινομούσε ως: χαρισματικούς (IQ πάνω από 130), φυσιολογικούς (71-129), βλάκες (51-70), ανόητους (26-50) ή ηλίθιους (0-25).
Με το πέρασμα του χρόνου, η ταξινόμηση αυτή εγκαταλείφθηκε, διότι επί τη ουσία οι βαθμοί κάτω από το φυσιολογικό εκφράζουν τα διάφορα στάδια της νοητικής υστέρησης. Οι έννοιες που είχε εισαγάγει ο δρ Goddard πέρασαν στην καθομιλουμένη ως βρισιές και ο παλιός, ιατρικός ορισμός τους ξεχάστηκε
IQ TEST OR REST? Θα προχωρήσεις στην εξυπνάδα σου ή θα αφεθείς; Θα το πλαισιώσεις και από πρακτικές γνώσεις; Θα καταλάβεις ότι δεν αρκεί να είσαι πολύ έξυπνος αλλά πρέπει να αποκτήσεις και πρακτικό μυαλό και να επιβιώσεις; Πολλοί ξεχωρίζουν, από μικρή ηλικία, λόγω μυαλού και ΄΄σπιρτάδας΄΄ τους και οι γονείς τους, τους θαυμάζουν και περηφανεύονται που βγάλανε τέτοια βλαστάρια. Όμως τίποτα δεν ισχύει για πάντα. Όλα αλλάζουν και αν δεν πλαισιώσεις αυτό το ΄΄ δώρο ΄΄ της φύσης με πολύ δουλειά και ειδική εκπαίδευση το χαραμίζεις και ΄΄χάνεσαι . Το ίδιο το παιδί έχει επίγνωση ότι ξεχωρίζει αλλά τεμπελιάζει αφού θεωρεί δεδομένη την διατήρηση ,μέσα στο χρόνο, αυτής της ιδιότητας και ΄΄ κοιμάται ΄΄ πάνω στα δάφνινα στεφάνια αφήνοντας στην άκρη την προσπάθεια και την προσωπική εργασία για να στηρίξει αυτό το λαμπρό μυαλό που διαθέτει. Το ίδιο περίπου παθαίνουν τα παιδιά θαύματα που ενώ διαθέτουν μουσικό ταλέντο αν δεν το συμπληρώσουν με πολλές ώρες εξασκήσεις και θεωρητική κατάρτιση θα τελειώσουν πλέοντας σε πελάγη μετριότητας. Δεν αρκεί να είσαι έξυπνος και να λάμπεις .Μέσα στην υπέροχη μοναξιά σου, εκεί ψηλά, στο 160-180 IQ δείκτη νοημοσύνης σου πρέπει να ξέρεις και να κολυμπάς μέσα στα ταραγμένα νερά της καθημερινότητας και της πεζής πραγματικότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 22:02
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.