Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 08:24

Η βία μέσα μας

Γράφτηκε από την

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η βία υφίσταται σε όλα τα επίπεδα του κόσμου. Δεν έχει λογική και εκφράζεται με τις πράξεις επιθετικότητας και κατάχρησης που προκαλεί

ή σκοπεύει να προκαλέσει τον εγκληματικό τραυματισμό ή τη ζημιά στα πρόσωπα, και (σε μια μικρότερη έκταση) τα ζώα και την περιουσία. Δικαιολογείται μόνο όταν τίθεται θέμα αυτοάμυνας η προστασίας ανθρώπων. Δεν σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο των θυμάτων και των θητών. Μπορεί να είναι σωματική η λεκτική. Πολλές φορές ένα χαστούκι είναι χάδι σε σύγκριση με μία λέξη που σε σκοτώνει! Η βία γεννάει βία! Στην ελληνική μυθολογία η Βία ήταν θεότητα, η προσωποποίηση της βίας. Η Βία, το Κράτος, ο Ζήλος και η Νίκη αναφέρονται από τον Ησίοδο στη Θεογονία του ως αδέλφια, τέκνα της Στυγός και του Πάλλαντα. Η Βία και τα αδέλφια της ήταν μόνιμοι συνοδοί του Δία: είχαν αυτή την τιμή αφότου είχαν πολεμήσει στο πλευρό του κατά την Τιτανομαχία μαζί με τη μητέρα τους. Ο Αισχύλος στην τραγωδία του Προμηθεύς Δεσμώτης παρουσιάζει τη Βία και το Κράτος ως υπηρέτες / πιστούς εκτελεστές του Δία να βοηθούν τον Ήφαιστο να δέσει τον Προμηθέα στα βράχια του Καυκάσου.

Είτε πολιτική, είτε θρησκευτική, ενδοοικογενειακή η κυνηγετική βία, σεξουαλική ή ψυχολογική ακόμα και καλλιτεχνική βία μας εντυπωσιάζει. Μας τρομάζει και μας προβληματίζει. Για να φτάσεις στην Βία σημαίνει ότι έχεις εξαντλήσει όλα τα άλλα ήπια και λογικά μέσα. Λεκτική ή σωματική, αιτιολογημένη ή αναίτια μας προκαλεί άμεσες σκέψεις για το τι και πως. Ακόμα και τα ΜΜΕ ασκούνε μία άτυπη βία πάνω μας όταν μας βομβαρδίζουν με εικόνες βίας. Αναπαράγουν φρικτές εικόνες ξανά και ξανά για να μην ξεχάσουμε σε ποιό κόσμο ζούμε ή για να την δεχτούμε βουβά και να υποταχτούμε στην βία ;. Πόσες άλλες φορές θα δούμε την on air -on camera εκτέλεση για να το εμπεδώσουμε; Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τι δεν γίνεται για τους χιλιάδες θανάτους που συμβαίνουν στο λεπτό σε όλο τον κόσμο; Επειδή αυτή η εικόνα θα ΄΄ξεσηκώσει΄΄ περισσότερα μυαλά από την γνώση και την επιβεβαίωση ότι κάπου οι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί πολύ αναίτια βία και σκοτώνονται τόσο εύκολα. Και εμείς ως αποδέκτες της πάσης φύσεως βίας τι κάνουμε; Πως αντιδράμε; Τι θα επιλέξουμε; Την σιωπή και την αποδοχή ή την αντίδραση και την θυσία; Στο ΄΄ Μέτρα ενάντια στην βία΄΄ ο κύριος Κ. μιλούσε σε μία αίθουσα ενάντια στην βία. Ενώ μιλούσε η βία μπήκε μέσα στην αίθουσα και του επιτέθηκε ρωτώντας τον τι ήταν αυτά που έλεγε; Ο Κ. απάντησε: υποστήριζα την βία. Σαν έφυγε η βία οι μαθητές ρώτησαν για τι έκανε πλάτες στην βία. Αυτός απάντησε ότι το έκανε επειδή δεν έχει πλάτες για σπάσιμο Εξάλλου πρέπει να ζήσει περισσότερα από την βία. (Μ.Μπρέχτ)
Δικαιολογημένη η αδικαιολόγητη η βία δεν πρέπει να αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο λύσης των προβλημάτων μας. Εμείς θα δράσουμε ανάλογα με τις γνώσεις μας και κυρίως με την ωριμότητα που διαθέτουμε. Τι γίνεται όμως όταν ένα αγνό και αθώο εννιάχρονο κοριτσάκι σκοτώνει τον εκπαιδευτή της; Εκεί στην ΄΄ άγρια ΄΄ συνάμα πολιτισμένη Δύση; Αναίτια βία με ρίζες που είναι πολύ βαθιές; Ποιος φταίει; Ο βλάκας ο πατέρας που έκανε δώρο στο κοριτσάκι του ένα μάθημα σκοποβολής και βιντεοσκοπούσε το συμβάν για να την καμαρώσει; Σώθηκαν τόσες κούκλες ή επιτραπέζια παιχνίδια; Ποιος γονέας ταυτίζει την οπλοχρησία με σπορ ; Απέκλισε τις κούκλες για να της μάθει πώς να αμυνθεί απέναντι σε έναν εγκληματία ή εισβολέα ; Ο εκπαιδευτής που δεν αρνήθηκε να βάλει το Ούζι στα χέρια της μικρής; Η νομοθεσία των ΗΠΑ που κάθε χρόνο μετράει αθώα θύματα κατάχρησης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής σε ανήλικες ; Ο Ομπάμα που δεν προβληματίζεται ότι το ελεύθερο έθνος που προστατεύει από τους ξένους εγκληματίες αποδεκατίζεται από την άλογη χρήση των όπλων από παιδιά;

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 08:31
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.