Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 22:37

Γρεβενά: Στις δροσιές της Βάλια Κάλντα

 

Η ονομασία Βάλια Κάλντα στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει «Ζεστή κοιλάδα». Την ονόμασαν έτσι γιατί η κοιλάδα δεν κρατά την θερμοκρασία που έχουν οι γύρω βουνοκορφές της Πίνδου

κατα την διάρκεια του χειμώνα όταν το θερμόμετρο κατεβαίνει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ο Εθνικός Δρυμός της Νότιας Πίνδου -όπως είναι το επίσημο όνομα της Βάλια Κάλντα- είναι από τους σπουδαιότερους  της χώρας. Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης, που όποια εποχή κι εάν το επισκεφθείς θα θέλεις να μείνεις κάπου εκεί, σ’ενα δενδρόσπιτο ανάμεσα στις πυκνές συστοιχίες της μαύρης Πεύκης και στις πλατύφυλλες τις φυλλωσιές του σφένδαμου, η κοντά στο Αρκουδόρεμα με τις βίδρες, τις πέστροφες και τις θεόρατες φτέρες.

Για να φτάσει κάποιος με το αυτοκίνητο του  στο πυρήνα του Εθνικού δρυμού θα αφήσει πίσω του το Περιβόλι Γρεβενών εάν έρχεται από την Δυτικής Μακεδονία, η την Βωβούσα εάν έρχεται από τα Γιάννενα. Στον αυχένα της Πίνδου θα ακολοθήσει την ενημερωτική πινακίδα του Εθνικού δρυμού και  μετά από οκτώ χλμ δασικού δρόμου θα βρεθεί στην καρδιά του δρυμού.  Εκεί ενώνονται τα ρέματα της Σαλατούρας και το Ζεστού Ρέματος τα οποία στη συνέχεια δημιουργούν το περίφημο Αρκουδόρεμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποτάμι του Δρυμού.  

Οκτώ ορειβατικά μονοπάτια που ξεκινούν από το Αρκουδόρεμα η τις παρυφές του πυρήνα της Βάλια Κάλντα όπου βρίσκονται πολύ ωραία χωριά,  διασχίζουν σε όλες τις κατευθύνσεις τον Εθνικό δρυμό και ανάλογα την εποχή προσφέρουν ξεχωριστές συγκινήσεις στους περιπατητές και φυσιολάτρες. Οι πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές  που από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο έχουν πάντα ζωή είναι:
- Βωβούσα - Πυρήνας Δρυμού Βάλια Κάλντα- Αρκουδόρεμα
- Βωβούσα - Δίστρατο – Βασιλίτσα
-  Μηλιά – ρέμα Σαλατούρα - Φλέγγα - Ε6 – Αρκουδόρεμα
-  Βωβούσα – Αυγό
-  Συνάντηση Αώου και Αρκουδορέματος (Σμιξώματα) - Φράγμα πηγών Αώου
- Λίμνη Μετσόβου - Ορειβατικό Καταφύγιο Μαυροβουνίου - Φλέγκα - Ε6 - Αρκουδόρεμα

Τα μονοπάτια φέρουν πολύ καλή σήμανση, είναι καλοδιατηρημένα αλλά ο κίνδυνος να χάσει ο επισκέπτης τον προσανατολισμό του εξαιτίας της πυκνής παραποτάμιας βλάστησης, της ομίχλης, της αιφνίδιας νέφωσης η της αλλαγής του καιρού, είναι πάντα παρών. Γι' αυτό είναι απαραίτητος ο συνοδός βουνού, η έμπειρος ορειβάτης από τις δραστήριες ορειβατικές λέσχες της χώρας.
 Για νοιώσει κανείς τις δροσιές του δάσους της Πίνδου   προτείνουμε ανεπιφύλακτα ακόμη και για τους αρχάριους περιπατητές την  διάσχιση της Βάλια Κάλντα μέσω του μονοπατιού που κινείται παράλληλα προς το Αρκουδόρεμα.   Η αφετηρία μπορεί να είναι ο πυρήνας του δρυμού με προορισμό την Βωβούσα η και αντίστροφα. Η διαδρομή είναι εύκολη  διάρκειας περίπου 4 ½ ωρών και γίνεται μέσα σε ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδος ενώ οι πιο τολμηροί θα μπορούσαν ακόμη και να δροσιστούν στα νερά του Αρκουδορέματος.
Ο Δρυμός αποτελεί καταφύγιο για ένα από τα σπουδαιότερα θηλαστικά Ευρώπης την καφέ αρκούδα, εδώ έχουν ως καταφύγιο πολλά σπάνια είδη πουλιών  όπως ο γύπας και ο βασιλαετός, επίσης στην Βαλια Κάλντα μπορεί να συναντήσει κανείς το αγριόγιδο και το ζαρκάδι, 10 είδη ερπετών και 70 είδη πουλιών.  Υπάρχουν 415 είδη φυτών, ενώ η υγρασία του δάσους διατηρεί μια πλούσια μυκοχλωρίδα με 86 είδη μανιταριών καθιστώντας την περιοχή ένα σημαντικό μανιταρότοπο.
πηγη; απε μπε| Σπύρος Κουταβάς

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 22:43