Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 08:35

«Άσμα» από πόθο, «άσμα ασμάτων» απο έρωτα, στη νέα παράσταση έκπληξη του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Την είδαμε και λέμε μην την χάσετε!

του Σπύρου Κουταβα

Πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για ένα από τα σημαντικότερα ερωτικά κείμενα που βρίσκονται ενσωματωμένα στην Παλαιά Διαθήκη. «Το Άσμα Ασμάτων» μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε μετάφραση του  Χαράλαμπου Μαγουλά  και σε σκηνοθεσία του Βαλάντη Φράγκου,

παρουσιάστηκε χθες το βράδυ από την βραβευμένη Ομάδα Θεάτρου « Τhe 3rdpersontheatregroup».

Το Άσμα Ασμάτων, πιθανολογείται ότι γράφτηκε τον 4ο αιώνα Π.Χ. και έχει ως θέμα του την εξέλιξη της σχέσης και του ερωτικού δεσμού δύο ανθρώπων, της νύφης και του άνδρα, όπου ορισμένοι μελετητές αποδίδουν στο βασιλιά Σολομώντα.

Η Λαχτάρα, ο Πόθος, και ο Ερωτας,  κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα της σκηνής που πότε λούζεται στο φως αναδεικνύοντας τις προτιμήσεις, τα πάθη του πλήθους (του χορού) και το λιτό σκηνικό της παράστασης και πότε στα χρώματα της νύκτας, όπου σμίγουν ο πόθος με τον ερωτικό παραληρηματικό λόγο, ανεβάζοντας την συγκίνηση και προκαλώντας συναισθηματική κορύφωση. 

Από τις ωραίες στιγμές της παράστασης τα «πάθη» του πλήθους,  όπου οι πέντε πρωταγωνιστές  απαλλαγμένοι από τις καθιερωμένες συμβάσεις και ξεχασμένοι από τον πόθο του έρωτα, φιλιούνται και  αγκαλιάζονται παθιασμένα μεταξύ τους, κρατούν σφικτά και ενωμένα τα κορμιά τους. Και ο εξομολογητικός λόγος που αποδίδει πολύ δυνατά η  Ιωάννα Μάντζαρη  και η Ελένη Ζαραφίδου για τον πόθο που βασανίζει το σώμα και τον  έρωτα ως βάλσαμο της  ζωής που μας λυτρώνει.

Ωραία η κίνηση σε όλο το μήκος της σκηνής από την θεατρική ομάδα αλλά και η μουσική που υποστήριξε με ατμοσφαιρικό τρόπο την ένταση και την δραματουργία της αφήγησης.

Στην παράσταση παίζει και η Πτολεμαϊδιώτισα Ελένη Ζαραφίδου, μια ταλαντούχα νέα ηθοποιός που πριν από μερικούς μήνες την απολαύσαμε  ως Ισμήνη στην «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο κατάμεστο θέατρο Ποντοκώμης.   Η Ελένη Ζαραφιδου, ο Βαλάντης Φράγκος και η Αντιγόνη Φρυδά, είναι ιδρυτικά μέλη της ομάδας «3rd person theatre group», η οποία έχει παρουσιάσει τρείς ενδιαφέρουσες δουλειές, και τον Σεπτέμβριο του 2013 βραβεύτηκαν με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από τον θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία, για τις παραστάσεις «Peer Gynt, no man's land».  

Δυστυχώς αυτή η πολύ ωραία παράσταση που είναι παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στην πρεμιέρα από την άποψη της προσέλευσης του κόσμου, δεν πήγε καλά. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα της περιοχής εάν δεν παίζει και κάποιο γνωστό πρόσωπο της ευρύτερης TV, αλλά θα προσθέσω και μια άλλη παράμετρο που αφορά το ΔΗΠΕΘΕ και τις ενέργειες δημοσιότητας και επικοινωνίας για τις παραγωγές του. Φαίνεται ότι υπάρχει οργανωτική  αδυναμία και έλλειψη σχεδίου για το πώς το ΔΗΠΕΘΕ θα κάνει γνωστές τις παραγωγές του στην περιοχή και όσο περνά ο καιρός αυτό γίνεται πιο εμφανές. Η κ. Δημοπούλου δίνει εμφαση σε "ακτιβιστικές" ενέργειες στα περίχωρα της τέχνης  που θεραπεύει το Δηπεθε, προσδοκώντας οτι οι ενέργειες θα της προσφέρουν την κρίσιμη μάζα που θα συντηρεί τις παραστάσεις και δεν δίδει έμφαση στις ιδιες τις παραστάσεις στο πως θα κτίσουν απο μόνες τους την κρίσιμη μάζα κοινού που χρειάζεται για να λειτουργήσει το θέατρο. 

Παρόντες στην πρεμιέρα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κωστας Δεσποτίδης, ο πρόεδρος του Oργανισμου Πολιτισμου- Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργιος Ντζιμάνης με την σοπράνο Αννα Παπαδοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Καραπάτσιος , Γιώργος Σιαμπανόπουλος ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Θωμας Λιάκος και πολλοί απο το στενό οικογενειακό περιβάλλον της Ελενης Ζαραφίδου απο την Πτολεμαϊδα. 

Ταυτότητα Παράστασης:

Μετάφραση: Χαράλαμπος Μαγουλάς

Σκηνοθεσία: Βαλάντης Φράγκος

Δραματουργία: Σέβη Ματσακίδου

Κίνηση: Μαρία Φουντούλη

Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης

Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Μουσική: Μίμης Νικολόπουλος

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Βουδούρης

Video: Βαγγέλης Κολότσιος

Σχεδιασμός αφίσας: Μαγδαληνή Στεφανάτου

Ηθοποιοί: Ελένη Ζαραφίδου, Αουλόνα Λούπα, Ιωάννα Μάντζαρη, Νίκος Νικολαΐδης, Χρήστος Τσαβλίδης

Παραστάσεις: Παρασκευή,  Σάββατο22/4, Κυριακή 23/4 στις 9 μ.μ.

Πληροφορίες – Κρατήσεις

Στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στον ημιώροφο της Αίθουσας Τέχνης – Καθημερινά 10.00π.μ.-2.00μ.μ.

Τηλ: 24610 24062, 6987991949

Τιμές εισιτηρίων: 10€ Κανονικό, 7€ Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων) 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 10:17