Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 23:36

Με ντοκιμαντέρ η 1η μέρα του τριήμερου αφιερώματος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -Μικρή συμμετοχή κόσμου (photo-video)

Με εθνογραφικά ντοκιμαντέρ ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής η πρώτη μέρα του τριήμερου αφιερώματος στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στην αίθουσα 'Κοβεντάρειο' περιλάμβαναν τέσσερα ελληνικά στοιχεία που εντάχθηκαν στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρώτο με τίτλο 'Μόνο τον μαντρακά βαστεί' αναφέρεται στο πως είναι η μαρμαροτεχνία της Τήνου σήμερα. Το δεύτερο αφορά τους παραδοσιακούς τρόπους διαχείρισης του νερού στο χωριό Στρώμη, το τρίτο 'Γκάιντες Λαλούν' αναφέρεται στο αερόφωνο μουσικό όργανο που λέγεται γκάιντα και «λαλούσε» στον Έβρο και το τελευταίο στο λαϊκό δρώμενο των 'Μωμόερων'.
Την κουβέντα άνοιξε η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φ. Φτάκα τονίζοντας «σαν δήμος Κοζάνης θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει αυτό το τριήμερο αφιέρωμα γιατί έχουμε ένα πλούσιο πολιτιστικό αποθεματικό και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στην κατεύθυνση της αναγνώρισης, προώθησης και αξιοποίησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο προϊστάμενος του τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δρίνης Ιωάννης ο οποίος περιέγραψε τις αρμοδιότητες του τμήματός του και ανέφερε «επιλέξαμε αυτά τα ντοκιμαντέρ πρώτων για να σας δείξουμε την δουλειά μας και δεύτερον για να δώσουμε μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», τόνισε πως «ενημερωθήκαμε και για το έθιμο του 'τρανού χορού της Βλάστης και πως θα γίνει η καταγραφή για να ενταχθεί στον ευρετηριακό κατάλογο»
Για την πραγματοποίηση του αφιερώματος στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά στάθηκε αφορμή η ανάδειξη και άλλων δρώμενων όπως 'οι φανοί της Κοζάνης' και οι 'Λαζαρίνες του Τσαρτσαμπά' και προϊόντα όπως από την περιοχή της Βλάστης το μανούρι και από την περιοχή Κοζάνης ο κρόκος .
Να σημειωθεί πως για να ενταχθούν στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εθιμικά δρώμενα όπως αυτό των Μωμόερων, παραδοσιακή τεχνογνωσία, προφορικές παραδόσεις, τέχνες του θεάματος κ.ά θα πρέπει αρχικά να γραφτούν στον κατάλογο εθνικού ευρετηρίου. Όσο για τα εθιμικά δρώμενα θα πρέπει να είναι ζωντανά έθιμα που τελούνται συνεχώς στο χρόνο και δεν έχουν σταματήσει.
Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest.
Το αυριανό πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ http://www.vetonews.gr/press/events/item/46304-to-triimero-programma-gia-to-afieroma-stin-ayli-politistiki-klironomia-stin-kozani
ΜΕΡΟΠΗ ΒΑΧΤΣΕΒΑΝΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 23:38

Πολυμέσα