Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 22:41

Στην Κοζάνη ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου ΧΟΡ.Ο.Σ. την περίοδο της αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα(photo)

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ πραγματοποίησε δύο αποστολές σε Καλαμάτα και Κοζάνη την περίοδο της αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

 

 

Οι σαμιώτες που ταξίδεψαν μέχρι την Κοζάνη συμμετείχαν στο έθιμο του 'Φανού' και το μεγάλο καρναβάλι της πόλης, ενώ πέρα από τις καταγραφές των εθίμων πραγματοποίησαν συναντήσεις με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς στο πλαίσιο συνεργασιών που έχουν ξεκινήσει με τον Όμιλο, με επικεφαλή τον πρόεδρο του Χορευτικού Ομίλου Φίλιππο Πυργιώτη.
Μέσα από αυτές τις δύο αποστολές ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ έδωσε για μία ακόμη φορά στα μέλη του την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τα έθιμα άλλων περιοχών για τις απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα.

Πολύ σημαντική θεωρείται επίσης η καταγραφή που πραγματοποιήθηκε στις δύο αυτές μεγάλες πόλεις, μεγαλώνοντας έτσι το ερευνητικό αρχείο του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ.

Να σημειωθεί πως ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 παρουσίασε τη μουσικοχορευτική παράδοση και τα έθιμα της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, σε σεμινάριο που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Πλατάνια».
Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε ο εκπαιδευτικός και ιδρυτικό μέλος του Χορευτικού Ομίλου Σάμου, Ευθύμιος Ευαγγέλου, ενώ πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του προέδρου του ΧΟΡ.Ο.Σ Φίλιππου Πυργιώτη.

Όπως είχε καταγράψει και η δημοσιογράφος του vetonews.gr Μερόπη Βαχτσεβάνου Μαγεύτηκαν από την μουσική κουλτούρα της Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων Ικαρίας, οι χορευτές του συλλόγου Πλατάνια Κοζάνης (video-photo) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/culture/item/24520-mageytikan-apo-tin-mousiki-koultoyra-tis-samou-ikarias-foyrnon-ikarias-oi-xoreftes-tou-syllogou-platania-kozanis-video-photo

Επίσης ο πολιτιστικός σύλλογος 'Πλατάνια' συμμετείχε στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών 2015 «Χορευτικό Αντάμωμα στο Αιγαίο» του Χορευτικού Συγκροτήματος Μυτιληνιών Σάμου προκειμένου να μεταφέρει και να αναδείξει το έθιμο του «Φανού Κοζάνης».

Ακόμη την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 ο Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ Φίλιππος Πυργιώτης ταξίδεψε μέχρι την Κοζάνη και αντάμωσε τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πλατάνια», σε ένα Εργαστήρι Υπενθύμισης των χορών της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων.

Όπως σημείωσε ο Φίλιππος Πυργιώτης στη σελίδα http://m.choros-samos.webnode.gr/products/rtxthxt/ «Με τη δράση αυτή αποδεικνύεται πως οι φιλίες που δημιουργούνται δε χάνονται στον χρόνο, ίσα ίσα αναθερμαίνονται και συνεχίζουν».

ΠΗΓΗ: Ευθύμης Ευαγγέλου και Φίλιππος Πυργιώτης

Επιμέλεια  Μερόπη Βαχτσεβάνου 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 00:02