Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 01:23

Aποκαθηλωτική σάτιρα, χιούμορ και φαντασία στην αποκριάτικη παρέλαση της Κοζάνης

Mε την μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης  κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της αποκριάς στην Κοζάνη . Οι  καρναβαλιστές παρέλασαν κατά ομάδες με τις μεταμφιέσεις τους να εμπνέονται

από θέματα της καθημερινότητας  ενώ  τα ευρηματικά  άρματά τους να σαρκάζουν τα τοπικά κοινωνικά δρώμενα.  Κατά κύριο λόγο κυριάρχησε η σάτιρα σε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και στα πρόσωπα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο γύρω από την εφαρμογή των επιταγών του μνημονίου. Ο «κατηραμένος όφις» είχε την φιγούρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ενώ από τις καυστικές προσεγγίσεις δεν γλύτωσαν η Κριστίν Λαγκάρντ και οι άλλοι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι υποσχέσεις για την σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης Καλαμπάκας αποτυπώθηκαν στο άρμα «Ντοναλτ Τραμ(Π) Καλαμπάκας», ενώ  η «υπνοπαιδεία» με το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων απασχόλησε τους νέους καρναβαλιστές.  Δεν θα μπορούσαν να λείψουν σαρκαστικές αναφορές στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Υείας  Παύλου Π. Πολάκη, ενώ δεν γλύτωσαν  από την αποκαθηλωτική σάτιρα  των καρναβαλιστών ούτε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό εθνικης αμυνας ως φιγούρες Αστερίξ και Οβελίξ.

Οι καρναβαλιστές περιποιήθηκαν αναλόγως τον δήμαρχο Κοζάνης τόσο για το πολυήμερο ταξίδι του στην Κίνα ενώ δεν έλλειψαν και οι καυστικές αναφορές για την δημοτική αρχή και το πρόβλημα των  αδέσποτων ζώων της πόλης  που σε κάποιες περιπτώσεις έχει λάβει πανελλήνια  διάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις οι καρναβαλιστές στέκονταν μπροστά από τους επίσημους και «κασμέρευαν» όπως λένε στην Κοζάνη,  δηλαδή σχολίαζαν με σαρκαστική διάθεση  τα επώνυμα πολιτικά πρόσωπα της πόλης.  

Σε όλη την παρέλαση που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, ξεχωριστό χρώμα έδωσαν οι μπάντες με τα πνευστά και τα χάλκινα που συνόδευαν τις ομάδες των μεταμφιεσμένων παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς της Μακεδονίας. Στο τέλος της παρέλασης ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης  όπως επιτάσσει το έθιμο άναψε τον φανό που έχει στηθεί στην κεντρική πλατεία δίνοντας το έναυσμα για να ανάψουν και οι δεκατέσσερις φανοί στις γειτονιές της πόλης.  

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ | ΣΠΥΡΟς κΟΥΤΑΒΑς

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 01:31