Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 01:29

«Οι μεγάλοι του κλαρίνου» αφιέρωμα στους κορυφαίους δεξιοτέχνες της Ηπείρου στην αυλή των ασμάτων και των θεαμάτων (video- photo)

Ρεπορτάζ Μερόπη Βαχτσεβάνου Στη γεμάτη από κόσμο αυλή του Φιλοπρόοδου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το τιμητικό αφιέρωμα- ύμνο στη δημοτική μας παράδοση,

στους δύο στυλοβάτες της αυθεντικής Ηπειρώτικης μουσικής, τον Τάσο Χαλκιά στο αφιέρωμα μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και τον ζωντανό θρύλο του κλαρίνου, τον Γρηγόρη Καψάλη.

Από τους στυλοβάτες της μουσικής παράδοσης της Ηπείρου
Ο Τάσος Χαλκιάς θεωρείται ο σημαντικότερος δεξιοτέχνης στο δημοτικό ελληνικό κλαρίνο. Επί έξι δεκαετίες συνέβαλε στη διάδοση και τη διατήρηση της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής όχι μόνο της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Για τον ίδιο έχουν μιλήσει σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κύρους όπως ο Σουηδός φιλόσοφος και ιστορικός της λογοτεχνίας του 20αιώνα Μπενγκτ Χαλνκβιστ «Ένιωσα με τη ζεστασιά της δύναμής του πως αυτή η μουσική ερμηνευμένη από τον ασύγκριτο μαέστρο Τάσο Χαλκιά,ποτέ δεν θα πεθάνει!», ενώ ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος έγραψε,«Στον ήχο του κλαρίνου του Τάσου Χαλκιά βογκάει τινάζεται χαμογελάει η Ελλάδα.» Επίσης έχει βραβευτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό για το παίξιμό του.

Κορυφαίος εκπρόσωπος της μουσικής παράδοσης του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων
Ο Γρηγόρης Καψάλης Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και στον Ελληνισμό της διασποράς. Το 1993 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο αφιέρωμα στους κορυφαίους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου. Έχει αποτυπώσει την τέχνη του σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, σε ταινίες ντοκιμαντέρ και στην πλούσια δισκογραφική του παραγωγή με την γαλλική ραδιοφωνία, τον πολιτιστικό σύλλογο Ζαγορισίων, το πνευματικό κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και με το Λύκειο Ελληνίδων.

Στην εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό που αναφέρεται στον Τάσο Χαλκιά, καθώς και παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου «Τάσος Χαλκιάς, το φύσημα του Θεού», ενώ τραγούδια ερμήνευσαν ο Λάκης Χαλκιάς- γιος του Τάσου Χαλκιά- και η Νότα Καλτσούνη, στο κλαρίνο ο Γρηγόρης Καψάλης και ο Γιώργος Κωτσίνης, με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος –όπως θα δείτε και στο video- θέλοντας να τιμήσει τον ζωντανό θρύλο Γρηγόρη Καψάλη του πρόσφερε με ένα ιδιαίτερο τρόπο μια αναμνηστική πλακέτα, ενώ ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης του πρόσφερε την εικόνα του Αγίου Κοσμά.

Ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Τάσος Γκλούμπος ανέφερε πως «είναι μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με την παραδοσιακή μουσική. Γιατί τιμούμε τους δύο κορυφαίους ανθρώπους της μουσικής παράδοσης της Ηπείρου. Όσοι βρέθηκαν σήμερα εδώ παρακολούθησαν μια κορυφαία εξαιρετική και ποιοτικότατη παράσταση παραδοσιακής μουσικής ».

Ο Λάκης Χαλκιάς –γιος του Τάσου Χαλκιά- ευχαρίστησε τον πρόεδρο του συλλόγου «που είναι η ψυχή όλων αυτών των εκδηλώσεων. Που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη.Και όλους όσοι βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η αποψινή βραδιά τιμώντας 2 κορυφαίους ανθρώπους της ηπειρωτικής μουσικής, των πατέρα μου και των τελευταίο ζώντα – μάλλον ο τελευταίος είναι – Γρηγόρης Καψάλης. Άνθρωποι που παρά τις αντίξοες συνθήκες έδωσαν πάρα πολλά , κρατώντας την παράδοσή μας πάρα πολύ ψηλά.»

Ο 'δάσκαλος' Γρηγόρης ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του τον φιλοπρόοδο σύλλογο για το κάλεσμα «αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμένα,για να γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι τη δουλειά που έχω προσφέρει, τι έχω δώσει και τι έχω πάρει. Έχω πάρει την αγάπη του κόσμου, το χειροκρότημα του κόσμου για αυτό μπορώ και μέχρι σήμερα να εξυπηρετώ και να μπορώ να εργάζομαι όπως στα νιάτα μου. Ο Τάσος με αναγνώρισε ως πολύ μεγάλο μουσικό .»

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 03:27

Πολυμέσα