Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 15:33

«ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΜΠΑΣ» Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

altΟ Δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Κοζάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασαν στις 8 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα Τετάρτη, την παράσταση με τίτλο «Τσιαρτσιαμπάς: ο τόπος και οι άνθρωποι». Πρόκειται για ένα πρότυπο ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε κατά τους θερινούς μήνες με στόχο την καταγραφή της τοπικής ιστορίας για την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τσιαρτσιαμπά.

Η παράσταση ήταν ένας συνδυασμός της επιστημονικής έρευνας με την καλλιτεχνική δημιουργία, του επαγγελματισμού με τον αυθορμητισμό των απλών ανθρώπων, της παραστασιακής επιτέλεσης των συντελεστών με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, απόρροια της επιτόπιας έρευνας. Μέσα από τις γιορτές και τα έθιμα της λαϊκής λατρείας, τα στιγμιότυπα του αγροτικού και ποιμενικού βίου, τα δρώμενα και τις αφηγήσεις, τα τραγούδια και τους χορούς, ως ανθολογημένες ψηφίδες του πολιτισμού του Τσιαρτσιαμπά, η εν λόγω παράσταση πραγματοποίησε ένα ταξίδι στον παλαιό και σύγχρονο πολιτισμό της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Τσιαρτσιαμπά είτε μέσα από το πλαίσιο των πολιτιστικών συλλόγων είτε ατομικά ‘‘αναβίωσαν’’ στιγμιότυπα της καθημερινής και εορταστικής ζωής ακολουθώντας τον κύκλο του χρόνου από το φθινόπωρο στον χειμώνα και από την άνοιξη στο καλοκαίρι. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν σύμφωνα με τη σειρά που εμφανίστηκαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοπηγής, ο όμιλος γυναικών Καρυδίτσας, ο όμιλος κατοίκων Κεσαριάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Κώμης, Κτενίου, ο όμιλος γυναικών Καισαρειάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κήπου, Καισαρειάς, Ροδιανής, Κρόκου, Αγίας Παρασκευής, Μηλιάς, Κάτω Κώμης, Μεταμόρφωσης και «Αλιάκμων».

Την παράσταση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, χαιρέτισαν η Αντιδήμαρχος Κοζάνης Νικολέττα Μπουμπόναρη και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Τις ευχαριστίες με την απονομή επαίνων σε όλους όσοι συμμετείχαν, επισφράγισε η δέσμευση της Αντιδημάρχου ότι ο Δήμος Κοζάνης προτίθεται να συνεχίσει την καταγραφή και να καθιερώσει σε θεσμό το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα ως μια απόδειξη της μέριμνάς του για διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 15:40